شناخت محل سکونت برای افرادی که زودی قرار است در آنجا زندگی کنند از اهمیت بالایی برخوردار است. حالا اگر این محله مورد نظر شما شهرک اکباتان باشد بدلیل وجود 3 فاز با دسترسی های مختلف و پیچیده بودن آن بهتر است همراه ما باشید.
در این مقاله ضمن با نام شهرک اکباتان منتشر کرده ایم، ضمن معرفی فاز 1 اکباتان، فاز 2 اکباتان و فاز 3 اکباتان، درباره اینکه در چه تاریخی و توسط چه اشخاصی ساخته شد، لوکیشن دقیق شهرک اکباتان و چگونگی دسترسی به آن، بافت، امکانات و تعداد واحدهای آپارتمانی شهرک اکباتان و متراژ آن ها صبحت خواهیم کرد.
در ادامه شما با کسب آگاهی کافی از محله اکباتان، هم می توانید به راحتی به گشت و گذار در آن بپردازید و اگر قصد سکونت در آن را دارید، قادرید تا تصمیم گیری عالی جهت خرید آپارتمان و یا سکونت در این منطقه، انجام دهید. همچنین ما شما را به بروزترین آگهی های خرید آپارتمان، و رهن و اجاره آپارتمان در شهرک اکباتان لینک خواهیم داد تا جدیدترین قیمت آپارتمان در اکباتان را نیز مشاهده کنید.
شهرک اکباتان این روزها با نام اولین مسکن مهر نیز شناخته می شود و ویژگی های منحصر به فرد آن، موجب ترغیب افراد زیادی برای سکونت در این منطقه شده است. اما واقعا همه می دانیم که شهرک اکباتان در چه سالی ساخته شد؟ شهرک اکباتان توسط چه کسی ساخته شد و سرمایه گذاران آن چه کسانی بودند؟
در طول دهه های 1960 و 1970، روابط نزدیک اقتصادی بین ایالات متحده و ایران، بسیاری از شرکت های آمریکایی را تشویق به توسعه ابر پروژه های مختلف، حتی در زمینه انبوه سازی مسکن در ایران کرد. در سال 1966، وزارت مسکن ایران از ویکتور گرون خواست تا با همکاری شریک ایرانی خود عبدالعزیز فرمان فرمانیان، طرح جامعی را برای تهران آماده کند.
نظریه شهری گرون، با عنوان قلب شهرهای ما، بر اساس سلسله مراتبی از ساختارهای شهری بود که در آن مراکز تجاری اولویت دارند. او کلان شهر فردا را به عنوان یک شهر مرکزی در نظر گرفت که توسط ده شهر دیگر احاطه شده است که هر یک مرکز خاص خود را دارند. این شبیه شهرهای اجتماعی هوارد ابنزر بود که در آن یک شهر مرکزی توسط مجموعهای از باغ شهرها احاطه شده بود.
این ایده ها الهام بخش گرون برای گسترش مرز تهران و برنامه ریزی بسیاری از مناطق مسکونی حومه شهر شد. در نتیجه برنامه ریزی وی، در سال 1968 یک پروژه آزمایشی به نام اکباتان توسط شرکت سهامی توسعه تهران در ضلع غربی تهران به بهره برداری رسید، بنابراین شهرک اکباتان در سال 1347 ساخته شد.
از رحمان گلزار و جردن گروزن از دفتر آمریکایی Gruzen & Partners خواسته شد تا با ویکتور گرون برای طراحی بزرگترین مجتمع مسکونی در خاورمیانه در آن زمان همکاری کنند.
مصالح مورد نیاز این پروژه، از کشورهای مختلف وارد شد و ویژگیهای گوناگونی مانند فضای سبز وسیع، نورگیری مطلوب و راه فرار اختصاصی در این پروژه اعمال شد.
بدین ترتیب 15,500 واحد مسکونی برای حدود 70,000 نفر در مساحت 221 هکتار و با نام اکباتان ایجاد شد.
طرح ساخت شهرک اکباتان در سال ۱۳۵۷ یعنی در زمان وقوع انقلاب اسلامی، نیمه تمام باقی ماند. پس از آن شرکت عمران و نوسازی، ادامه ساخت شهرک را بر عهده گرفت.
واحدهای موجود در این شهرک در سال ۱۳۵۶ به کارمندان دولتی واگذار شد و پس از آن در سال ۱۳۵۷ مابقی واحدها نیز توسط شرکت عمران و نوسازی محیط، در اختیار افراد قرار گرفت.
شهرک اکباتان بعنوان یکی از بزرگ ترین شهرک های ایران و خاورمیانه در غرب تهران و جنوب منطقه ۵ واقع شده است. محله اکباتان در حدفاصل ابتدای اتوبان تهران-کرج و جاده مخصوص (شهید لشگری) قرار دارد.
این شهرک از شرق با کوی بیمه و شهرک آپادانا، و از غرب با محدوده صنایع هوایی همسایگی دارد.
مهم ترین مسیرها جهت دسترسی به شهرک اکباتان ابتدای اتوبان تهران-کرج و جاده مخصوص هستش. اگر شما از اتوبان تشریف ببرید باید به سمت ستاری جنوبی تغییر مسیر داده، و اگر از جاده مخصوص که با نام شهید لشگری نیز شناخته می شود برید، لازم است به سمت ستاری شمال بروید که اتفاقا ابتدای بزرگراه ستاری نیز خواهد بود.
البته برای رسیدن به فاز 1 و فاز 3 شهرک اکباتان، می توانید از همان ابتدای جاده مخصوص وارد کنار گذر شده و حدود 300 متر بعد از متروی بیمه وارد خیابان نفیسی شوید.
یکی از دلایل افزایش قیمت، ساختمان های مسکونی و تجاری در شهرک اکباتان، وجود حمل و نقل عمومی عالی در این شهرک است. در واقع، ایستگاه مترو اکباتان، مترو بیمه، و تا حدودی مترو ارم سبز، در شهرک اکباتان و نزدیکی آن قرار گرفته است.
علاوه بر وجود ایستگاه مترو در این شهر، خطهای اتوبوسرانی مختلفی نیز از داخل شهرک عبور کرده و ساکنین را به نقاط مختلف شهر می برند. همچنین تاکسیرانی و اسنپ شهرک اکباتان موجود است که افراد از طریق آن ها می توانند به نقاط مختلف تهران بروند.
فاز بندی اکباتان نیز به این صورت است که فاز 1 و 3 تقریبا نزدیک یکدیگر و در ضلع شرقی بزرگراه ستاری هستند، و فاز 2 اکباتان در غرب این بزرگراه قرار داشته و بزرگترین فاز محسوب می شود.
این شهرک از بافت بسیار منظمی تشکیل شده است. این شهرک دارای ۳ فاز است که هر کدام از آنها از چندین بلوک و هر بلوک از چندین ورودی ساخته شده اند. به طور تقریبی، شهرک اکباتان از ۳۳ بلوک تشکیل شده است.
فاز 1 شهرک اکباتان از ۱۰ بلوک تشکیل شده است و از طریق ورزشگاه راه آهن و شهید دستگردی به دو قسمت ۴ و ۶ بلوکی تقسیم می شود. قسمت ۴ بلوکی فاز ۱ شهرک اکباتان بلوک بالا و قسمت ۶ بلوکی این شهرک با نام بلوک پایین شناخته می شوند.
تفاوت بلوک های A و B شهرک اکباتان
از جمله تفاوت هایی که بین بلوک A و B این شهرک وجود دارد، تعداد اتاق های موجود در هر ساختمان است. به عبارتی در بلوک های A آپارتمان های دو خوابه و یک خوابه وجود دارد، اما در بلوک های B تنها آپارتمان های یک خوابه موجود است.
از طرفی، بلوک های C به دلیل عدم شباهت ساختاری با بلوک های A و B ، با این نام شناخته می شوند. در این بلوک ها نیز تنها آپارتمان های یک خوابه وجود دارد.
مدارس ابتدایی، راهنمایی و دبیرستان های دخترانه در بلوک های بالای فاز یک موجود است. همچنین در بلوک های پایانی مدرسه ابتدایی همچون معلم شهید و دبیرستانی همچون شهید عموییان قرار دارد.
این فاز علاوه بر ویژگی های موجود در فاز یک دارای ویژگی منحصر به فرد است. به عنوان مثال دارای مقاومت ۹ ریشتری در برابر زلزله، شوتینگ های زباله، دارای استاندارد روز، پارکینگ های بسیار گسترده، فضای سبز، راه های فرار عریض و ... است.
فاز 2 شهرک اکباتان در مجموع از 19 بلوک مجزا تشکیل شده که البته تعداد واحد، طبقات و خواب ها نیز بسته به نوع بلوک متفاوت است.
علاوه بر مدارس، مجتمع فنی و آموزشگاهها، یکی از بزرگترین مجتمع های تجاری شهر یعنی مگا مال و با سرمایه گذاری شرکت هایپرمی در ورودی شهرک ساخته شده است. امکانات رفاهی، ورزشی، گردشگری و فرهنگی، به علاوه سالن پاتیناژ آن، این فاز را خاص و پر طرفدار کرده است.
فاز 3 شهرک اکباتان از سال ۱۳۷۰ تأسیس شده است، که این فاز نیز مانند دیگر فاز ها دارای مدارس جهت تحصیل فرزندان ساکنین، مراکز تفریحی و رفاهی و یک مجتمع تجاری نیز می باشد.
بلوک های فاز 3 اکباتان با نام های E۱، E۲، D۱ و D۲ شناخته می شوند و نسبت به دو فاز دیگر کاملا جدیدتر اما با امکانات مشابه است.
در مورد جمعیت موجود در شهرک اکباتان، اطلاعات و آمارهای گوناگونی وجود دارد. یکی از گزارشات مربوط به منطقه ۵ تهران در آبان ماه سال ۱۳۵۷ اعلام کرد که جمعیت موجود در این شهرک در حدود ۴۵ هزار نفر است. اما در سال های اخیر برخی از وبگاه های شهری و معماری، جمعیت موجود در شهرک اکباتان را در حدود ۱۰۰ هزار نفر تخمین زده است.
با توجه به اینکه شهرک اکباتان از قدمت نسبتاً طولانی برخوردار است، مکان های مختلف فرهنگی و هنری در این شهرک وجود دارد.
در فاز ۱ این شهرک، امکان رفت و آمد افراد به راحتی وجود دارد و راهروهایی در این بین ایجاد شده است. این راهروها، به عنوان لوکیشن فیلم برداری در بسیاری از فیلم ها و سریال های ایرانی مورد استفاده قرار گرفته است.
یکی از بزرگترین نمایشگاه های پیانو در تهران در مگامال شهرک اکباتان برگزار شده است. این نمایشگاه که در سال ۱۳۹۶ به وقوع پیوست، بسیاری از افراد را برای تماشا و تفریح به این شهرک کشاند.
در این شهرک، انواع گوناگونی از رستوران ها و کافه ها متناسب با سلایق افراد وجود دارد. اما به طور کلی، بسیاری از مشتریان این کافه ها و رستوران ها جوانان هستند.
گرافیتی های موجود در شهرک اکباتان در نزد بسیاری از افراد، از محبوبیت بالایی برخوردار است و موجب پر آوازه شدن این شهرک در بین مردم شده است.
بر روی دیوارهای این شهرک، کارهای هنرمندان معروف و سایر هنرورها، نقش بسته است. این شهرک یکی از قدیمی ترین و معروف ترین مکان هایی است که در آن، هنرمندان نقش و نگارهای زیبایی را بر روی دیوارهای آن ثبت کرده اند.
ورزشگاه های مختلفی همچون باشگاه یاس، ورزشگاه راه آهن، و ورزشگاه دستگردی در شهرک اکباتان وجود دارد. علاوه بر این، در این شهرک، ورزش های خیابانی مانند پارکور در بین جوانان رواج دارد و از محبوبیت بالایی برخوردار است. در فاز ۳ شهرک اکباتان، ورزش های خیابانی بیشتر انجام می شود.
یکی از معروف ترین مراکز خرید موجود در شهرک اکباتان، مگامال است. این مرکز خرید دارای چندین واحد تجاری است و در طبقه همکف آن انواع مختلفی از هایپر مارکت ها قرار دارد. علاوه براین، در مگامال، انواع امکانات رفاهی همچون سرویس بهداشتی، نمازخانه، رستوران، فست و فود و... موجود است.
همچنین فروشگاه ها و مراکز خرید متنوعی در فاز دو این شهرک وجود دارد که از برندهای معتبر هستند. علاوه بر این، مراکز خرید محلی نیز در بلوک های این شهرک قرار گرفته است.
در شهرک اکباتان سه مسجد وجود دارد که در فازهای مختلف این شهرک قرار گرفتهاند. مسجد بعثت در فاز یک، مسجد امام خمینی در فاز دو و مسجد امام رضا در فاز سه این شهرک قرار دارند.
طبق آمار و مطالعات بدست آمده، گفته می شود که شهرک اکباتان اولین مجموعه ساختمانی دنیاست که ۱۰۰ درصد فضای سبز و ۱۰۰ درصد ساختمان است. به عبارتی شهرک اکباتان از ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار متر مربع ساختمان و ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار مترمربع فضای سبز تشکیل شده است.
بیمارستان معروف در شهرک اکباتان که در زمینه زنان و زایمان و نازایی فعالیت می کند، بیمارستان صارم است. این بیمارستان دارای کلینیک های مختلف در حیطه ناباروری، فوق تخصص نوزادان، جراحی عمومی و... است و در سال ۱۳۸۵ تأسیس شده است.
علاوه بر این در این شهرک، چندین درمانگاه و مرکز درمانی و داروخانه نیز موجود است که به افراد خدمت رسانی می کنند.
این شهرک دارای انواعی از امکانات امنیتی برای افراد است. یکی از معروف تربن این امکانات، ایستگاه آتش نشانی موجود در این شهرک است.
در این شهرک، تعداد زیادی مدارس در فازهای مختلف موجود است:
• دبستان غیردولتی پسرانه رشاد که در روبه روی شهرک اکباتان، بیمه ۵، کوچه شهید حسینی قرار دارد.
• دبستان دولتی پسرانه صادقین ۱ که در فاز دو شهرک اکباتان و جنب بلوک ۱۲قرار دارد.
• دبیرستان دوره اول غیر دولتی دخترانه نورا که در فاز سه شهرک اکباتان و بلوکA ۲ قرار دارد.
• دبستان غیر دولتی دخترانه هما که در خیابان شهید تورج فلسفی و روبروی کوچه رستم قرار دارد.
• مدرسه متوسطه اول دولتی دخترانه حضرت فاطمه که در فاز ۱ شهرک اکباتان و روبروی ساختمان تیراژه قرار دارد.
• مدرسه شاهد دخترانه متوسطه اول شهدای اکباتان که در فاز دو شهرک اکباتان، بلوار شهید صارمی، خیابان گل ها، خیابان صنایع هواپیمایی قرار دارد.
• مدرسه غیر دولتی فنی پسرانه شهید هنرستان که در فاز ۱ شهرک اکباتان و خیابان نفیسی قرار دارد.
• مدرسه متوسطه اول پسرانه جابربن حیان که در فاز دو شهرک اکباتان، بین بلوک ۱۶ و ۱۸ قرار دارد.
شهرک اکباتان دارای یه تصفیه خانه فاضلاب مستقل نیز است که می توان آن از بعنوان اولین شهرکی در ایران نام برد که از ابتدا دارای تصفیه خانه مستقل بوده است، تصفیه خانه اکباتان در ضلع جنوب غربی فاز 1 مشغول فعالیت است.
این شهرک به دلیل وجود امکانات گوناگون در زمینه فرهنگی، اجتماعی، درمانی و... نوعی منطقه مستقل بشمار می رود. در حقیقت، ساکنین این شهرک تمام خریدها و نیازهای خود را در شهرک اکباتان رفع می کنند. این شهرک برای زندگی افراد در قشرهای مختلف مناسب است.
بزودی و با بروزرسانی مطلب پیرامون مباحث زیر نیز صحبت خواهیم کرد:
لطفا نقطه نظرات خود را برای ما کامنت کنید!
سلام بابت اطلاعات خیلی خوبی درباره ی شهرک اکباتان دادین ممنون آکه قیمت خونه ها توی سه فاز رو بروزرسانی کنید خیلی خوب میشه.اگه امکان داره درباره ی تهرانسر هم بنویسید مرسی